

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Wegetariańska kuchnia śląska
towar niedostępny





Opis
750 przepisów wegetariańskich!
130 praktycznych wskazówek kulinarnych!
... oraz informacje o ziołach, przyprawach, witaminach i składnikach odżywczych.
Niniejsza książka jest zbiorem wybranych przepisów na dawne i współczesne potrawy ze Śląska, pochodzących od doświadczonych gospodyń śląskich, ze zbiorów własnych, od prywatnych kolekcjonerów, jak i z literatury pomocniczej.
Publikacja zawiera 750 przepisów bezmięsnych, zarówno oryginalnych śląskich, jak i zaadoptowanych przez kuchnię śląską. Można wśród nich znaleźć wiele prostych dań śląskiej kuchni ludowej. Poza zupełnie nowymi propozycjami menu, to głównie regionalne potrawy, obecne niegdyś na śląskich stołach.
750 przepisów zawartych w tej książce zostało ujętych w rozdziałach grupujących potrawy o podobnym przeznaczeniu. Są tu receptury droższe i tańsze, bardziej lub mniej pracochłonne, dania wykwintne i potrawy na co dzień. Nie bez powodu, obok tradycyjnych i popularnych dań śląskich, w książce znalazły się przepisy, które niezbyt często figurują w naszych jadłospisach, a które warte są uwzględnienia dla wzbogacenia i urozmaicenia codziennego menu.
Miłej lektury ...i smacznego!
SPIS TREŚCI:
Wstęp
1. Witaminy, składniki odżywcze i mineralne
2. Zioła i przyprawy w kuchni
3. Praktyczne wskazówki w kuchni
750 przepisów wegetariańskich
a) Zupy
b) Dania główne
c) Sałatki i surówki
d) Majonezy, sosy, śmietany
e) Pieczywo, wypieki
f) Masła, sery, pasty, pasztety
g) Przekąski
h) Desery
i) Napoje, soki, koktajle
Alfabetyczny spis potraw
Bibliografia
Autor: Roman Rupowski