Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Kontakt

E-mail:
      wegestudio@wegestudio.pl

Wege. Dieta Roślinna w praktyce

Weganizm
59
PLN
Wege. Dieta Roślinna w praktyce
Wege. Dieta Roślinna w praktyce
  • promocja
  • nowość
in_stock
Dostępność:
dostępne :)
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 59,00 zł 69,00 zł
Cena netto: 47,97 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 3)
Producent:
-

Przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk! Rzetelny przegląd wiadomości na temat diet roślinnych i ich korzystnego wpływu na zdrowie - ponad 300 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej należy zwrócić uwagę.

Z książki dowiesz się:

  • jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych,
  • jak przygotowywać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego,
  • jak dobierać dietę dla osób dorosłych, kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie.


Zawiera przykładowe zestawienia produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować. Znajdują się tu też praktyczne porady na temat robienia zakupów i komponowania posiłków.

Książka napisana jest zrozumiały, językiem, dzięki czemu treści w niej zawarte będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i dla osób nie związanych z dietetyką, które chcą poznać dietę roślinną. Wszystkie informacje zawarte w poradniku są poparte badaniami naukowymi oraz doświadczeniem z praktyki zawodowej autorki.

***

O autorkach:

mgr IWONA KIBIL
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób
cywilizacyjnych. Swoją praktykę opiera na „evidence-based medicine”. Jest autorką artykułów, warsztatów i wykładów związanych z różnymi aspektami zdrowotnymi diety roślinnej. Sama od lat jest na diecie roślinnej opartej głównie na produktach nieprzetworzonych. Założycielka poradni dietetycznej "Wegecentrum", stworzonej z myślą o osobach będących na różnych dietach wegetariańskich. Autorka artykułów na blogach i do czasopism: Dbam o zdrowie, Wege Krok po kroku, Magazyn Vege. Autorka ebooków: Weganka w ciąży, Kwasy n-3 w diecie wegańskiej, Zdrowa dieta - kto ma na to czas? Prowadzi blog roslinnydietetyk.pl

Dr inż. DANUTA GAJEWSKA
Specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od wielu lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW. Posiada wieloletnie doświadczenie z zakresu poradnictwa dietetycznego, współpracując z krajowymi i międzynarodowymi poradniami specjalistycznymi w dziedzinie nadciśnienia tętniczego, gastroenterologii i nefrologii. Jest koordynatorem wielu programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości, skierowanych do dzieci, młodzieży i osób dorosłych oraz programów dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

***

SPIS TREŚCI:

Rozdział 1.
Wstęp
1. Rodzaje diet wegetariańskich
2. Jak szukać rzetelnych informacji
3. Weganizm a zdrowie
Rozdział 2.
Makroskładniki a dieta wegańska
1. Białko
2. Tłuszcze
3. Węglowodany
Rozdział 3.
Mikroskładniki a dieta wegańska
1. Witamina B12 (kobalamina)
2. Witamina A
3. Witamina B2
4. Kwas foliowy
5. Wapń
6. Żelazo
7. Cynk
8. Selen
9. Jod
Rozdział 4.
Związki antyodżywcze w diecie roślinnej
1. Kwas fitynowy
2. Szczawiany
3. Polifenole
4. Izoflawony
5. Glukozynolany
6. Lektyny
7. Saponiny
8. Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny)
Rozdział 5.
Bilansowanie diety roślinnej
1. Dieta dla osób zdrowych dorosłych
2. Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał?
3. Dieta wegańska w czasie ciąży
4. Dieta wegańska podczas laktacji
5. Dieta dla niemowląt i małych dzieci
6. Bilansowanie diety roślinnej dla seniorów
7. Bilansowanie diety osób aktywnych fizycznie
8. Bilansowanie diety dla odchudzających się
9. Bilansowanie diety dla osób, które chciałyby przytyć
Rozdział 6.
Najczęstsze problemy związane z wdrażaniem diety roślinnej
1. Kontrowersje związane z soją
2. Zespół jelita drażliwego
3. Bezpieczeństwo żywności
4. Kupowanie żywności przetworzonej - produkty o wyższej i niższej wartości
5. Porady przydatne w kuchni
6. Jak czytać etykiety produktów spożywczych
7. Jedzenie w podróży
8. Suplementacja
Rozdział 7.
Surowa dieta wegańska (raw vegan diet)
Rozdział 8.
Diety roślinne w praktyce - przykładowy jadłospis
1. Przykładowy jadłospis dla weganki (1800 kcal)
2. Przykładowy jadłospis dla osoby po 60. roku życia (2000 kcal)
3. Przykładowy jadłospis dla weganina (2400 kcal)
4. Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie redukującej (1600 kcal)
5. Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie surowej (2000 kcal)
6. Przykładowy jadłospis dla osoby aktywnej fizycznie (3000 kcal)
7. Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal)
8. Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży (2300 kcal)
9. Przykładowy jadłospis dla matki karmiącej  (2700 kcal)
10. Przykładowy jadłospis dla niemowlaka (700 kcal)
11. Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1-3 lata (1000 kcal)

***

Autorka: Iwona Kibil
Redakcja naukowa: Danuta Gajewska
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, kwiecień 2018
Liczba stron: 220
Typ oprawy: miękka ze skrzydełkami
Wymiary: 168x205 mm
ISBN: 9788320054897
Data premiery: 20.04.2018

Produkty powiązane

Uodpornij się, jedząc świadomie (+ dodatek z jadłospisami) Uodpornij się, jedząc świadomie (+ dodatek z jadłospisami)

Poradnik "Uodpornij się, jedząc świadomie" jest przeglądem najnowszych badań naukowych dotyczących wpływu poszczególnych czynników żywieniowych na rozwój i funkcjonowanie układu immunologicznego. Autorki w przystępny sposób opisują i wskazują metody odbudowy i wzmacniania odporności na każdym etapie rozwojowym. Dodatkowo poznacie kilka kuchennych trików oraz nowe, pyszne i zdrowe przepisy.

Cena: 37,00 zł

Dieta roślinna na co dzień Dieta roślinna na co dzień

Dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego zapewni twojemu organizmowi optymalne warunki rozwoju. Składniki odżywcze pochodzące z roślin to najlepszy prezent, jaki możesz sobie zafundować. Ta książka to prawdziwa kopalnia wiedzy o najbardziej odżywczych pokarmach. Jest w niej wszystko, co powinieneś/aś wiedzieć o diecie roślinnej...

Cena: 38,00 zł

Love vegan - Gotowy jadłospis na 21 dni Love vegan - Gotowy jadłospis na 21 dni

To pierwsza książka na rynku, w której znajdziecie gotowy jadłospis roślinny na 21 dni, szczegółowo zbilansowany i poparty rekomendacją dietetyka! Jak czuć się i wyglądać młodziej, stracić na wadze i mieć więcej energii? Jak pozbyć się zmęczenia, uniknąć chorób i ograniczyć użycie leków? Po co nam 30 minut aktywności fizycznej dziennie? Przekonaj się sam i wypróbuj dietę roślinną przez 21 dni. Zmień swoje życie razem z Love Vegan!

Cena: 38,00 zł

Weganka w ciąży (e-book) Weganka w ciąży (e-book)

Przewodnik po odżywianiu w wegańskiej ciąży w formie ebook'a. Publikacja w wersji elektronicznej. Praktyczny poradnik oparty na danych naukowych. Wiarygodne źródła składników odżywczych w diecie roślinnej oraz ich przyswajalność. Tabele składników odżywczych podane w porcjach produktów żywnościowych. Porady, zalecenia i gotowe jadłospisy. Piramida zdrowego odżywiania w roślinnej ciąży. Przepisy wraz ze zdjęciami.

Cena: 34,00 zł

Nowoczesne zasady odżywiania (The China Study) NOWE WYDANIE! Nowoczesne zasady odżywiania (The China Study) NOWE WYDANIE!

Uaktualnione i rozszerzone wydanie bestsellerowej książki, która zmieniła życie wielu milionów osób na całym świecie. Autor analizuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania. Porównuje dietę roślinną z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Obala panujące przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych, wykazując ogrom mylących informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.

Cena: 58,00 zł

Widelec zamiast noża Widelec zamiast noża

Książka w prosty, przystępny i obiektywny sposób przedstawia korzyści płynące z diet roślinnych w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Powstała we współpracy z najwybitniejszymi specjalistami, których przełomowe badania naukowe wyznaczały nowe kierunki rozwoju nauk o żywieniu człowieka. Zawarte w niej praktyczne i łatwe przepisy na smaczne potrawy są odbiciem obecnego stanu wiedzy o optymalnym sposobie żywienia.

Cena: 38,00 zł

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

Sklep jest w trybie podglądu

© 2009-2017 Wege Studio

Click Shop | Hosting home.pl