

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

wegestudio@wegestudio.pl
Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie





Opis
Pięknie wydana, w praktycznej formie, książka - poradnik dla wszystkich, chcących dokonywać lepszych wyborów w kuchni. Stanowi zbiór ponad 250 smacznych i prostych w wykonaniu przepisów wegańskich, opracowanych wyłącznie na bazie naturalnych składników, bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego oraz rafinowanego cukru.
Książka bogata jest w porady dietetyczne i zawiera zasady zdrowego odżywiania pod kątem profilaktyki chorób dietozależych. Znajdziecie w niej także przykładowe menu na co dzień i na szczególne okazje, obszerne tabele wartości odżywczych produktów pokarmowych, zasady gotowania nasion i zbóż, słownik produktów.
W pierwszej części książki poznajemy fizjologiczne zasady odżywiania się oraz informacje na temat tego, co jeść, aby nie chorować na powszechnie występujące choroby cywilizacyjne: miażdżycę, chorobę wieńcową, zawał serca, chorobę nowotworową, cukrzycę, hipoglikemię, nadciśnienie, nadwagę, otyłość, osteoporozę, kamicę, artretyzm, spadek odporności. Opracowała je lek. med. Grażyna Kuczek, w oparciu o wiedzę naukową i osobiste doświadczenia w terapii żywieniem.
Druga część to przepisy kuchni wegańskiej, podzielone wg. kategorii:
- Dania śniadaniowe
- Chleby i bułki
- Soczki i napoje mleczne
- Pasty, pasztety, sery
- Dania obiadowe
- Surówki i sałatki
- Sosy, dipy, majonezy
- Desery.
Autor: Grażyna Kuczek, Beata Śleszyńska
Wydawnictwo: Fundacja "Źródła Życia"
Liczba stron: 196
Format: 18x23 cm
Okładka ze spiralką ułatwiającą używanie w kuchni.
Gosia
Książka absolutnie wyjątkowa! Przepisy na ciasta słodzone miodem, syropem daktylowym czy z udziałem innych źródeł naturalnie występujących cukrów, czyli przepisy bez "czystego" cukru! Kremy na bazie brązowego ryżu, a ciasto z mąki pszenno-razowej, takich zdrowych przepisów nie ma chyba nigdzie indziej, polecam!