

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

wegestudio@wegestudio.pl
Księga Słodyczy dla troskliwych łasuchów. Przepisy na proste roślinne słodkości bez cukru





Opis
Dzięki książce łatwo przygotujesz dla siebie i swojej rodziny oraz przyjaciół naturalne, zdrowe słodycze bez cukru.
W książeczce znajdziesz:
- przepisy na roślinne słodycze bez cukru, z wyliczonym kosztem składników
- roślinne przepisy świąteczne (bez większości alergenów)
- spis zdrowych zamienników cukru oraz tych substancji, których warto unikać
- porady jak odzwyczajać się od cukru i zlikwidować apetyt na niezdrowe słodycze
- opisy różnych roślin słodzących
- tutoriale rysunkowe pomagające zrobić mleko z konopii czy naleśnik bez jajka
- informacje dotyczące samodzielnej uprawy stewii w domu i na zewnątrz
Książka może być wspaniałym upominkiem dla wszystkich, którzy:
- potrzebują w lżejszy i łatwiejszy sposób wykluczyć niezdrowe formy cukru ze swojej diety,
- chcą rzetelnej informacji, dotyczącej szkodliwego działania cukru oraz zawierającej receptury na alternatywne słodycze bez cukru,
- potrzebują nowych zdrowych sposobów na osłodzenie dnia
- szukają przepisów bezglutenowych i beznabiałowych
- mają w rodzinie lub znają rodzinę, w której występują alergie lub nietolerancje pokarmowe
- stosują dietę wegańską lub wegetariańską i chcą zmniejszyć swój ślad ekologiczny za pomocą kuchni roślinnej
- prowadzą catering, gotują w restauracji i chcieliby zaproponować klientom zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych słodyczy,
- chcieliby, aby w przedszkolu, szkole ich dziecka robiono lub dostarczano posiłki bez cukru, a taki prezent dla przedszkola pomógłby dyrekcji wprowadzić odpowiednie zmiany,
- chcieliby mieć na świątecznym stole zdrowe potrawy.
***
SPIS TREŚCI:
Od autorki
ZDROWIEJ JESZ, ZDROWIEJESZ! - czyli dlaczego mi zależy?
Co z tym cukrem - OD LEKARZA
Jak powstaje cukier
Jak rozbroić nałóg - czyli świadome jedzenie
Co zamiast cukru i czy słodzenie jest potrzebne
Ceny i rodzaje najpopularniejszych substancji słodzących
Różne rośliny słodzące
Naturalne słodkości
Polskie produkty przydatne przy robieniu słodyczy
Zagraniczne, empatyczne produkty przydatne przy robieniu słodyczy
Wskazówki do używania tej książki
Piosenki do śpiewania i tańca przed jedzeniem
Powiedzenia i modlitwy przed jedzeniem z różnych kultur
Różne propozycje podania surowych i suszonych owoców
Jak zastąpić słodycze owocami?
Zdrowiej jedząc poza domem
Przepisy na słodycze
Roślinne przepisy i polskie zwyczaje świąteczne
Historie „biznesów” bez cukru
Sposób na rozbudowę księgi słodyczy
Polecane produkty/usługi i reklamy
Bibliografa
Inicjatorzy projektu i patroni medialni, patroni prywatni
Przepisy na słodycze
OWOCE
Gruszki faszerowane
Jabłka pieczone
Śliwki w karobie
Koreczki owocowe
CIASTA Z PIECZKI I NIEPIECZONE
BATONIKI I TRUFLE
Niespodziankowce
Daktylowe love
Kalifornijki
Cud trufelki
Żurawinówki
Marcepanki ze stewią
Migdało – morelki
CIASTA
Ciasto dyniowe
Ciasto truskawkowe na zimno
Sernik kokosowy
Ciasto „raw” śliwkowe
Szarlotka jaglana
Murzynek
Makowiec
DESERY I KREMY
Deser jaglany
Czekoladowy krem z fasoli
Galaretki z musów owocowych
NAPOJE
Herbata malinowo-różana
Pietruszka z imbirem 69
Napój kurkumowo-imbirowy ze śliwką
Mleko konopne
Mleko owsiane
Jak robić jogurty roślinne 72
Koktajle owocowo-warzywne
INNE
Pączki z dodatkiem ziemniaka
Naleśniki bezglutenowe z konopią
Zupa dla zdrowia
Pierogi z owocami
Roślinne przepisy i polskie zwyczaje świąteczne
WIELKANOC
Babeczki
Babka
Mazurek jaglany bezglutenowy
Chlebek wielkanocny „zmieniający życie”
Sałatka prawie tradycyjna
Majonez fasolowy
Pasztet pełen miłości
Pasta „bez jaj”
Sałatka „niby, że śledź”
WIGILIA
Piernik marchewkowy
Kutia
Seler ratujący karpia
Seler a’ la karp po grecku
Barszcz słodko – kwaśny
Zupa grzybowa z topinamburem
Brawurowy bigos
Kapusta z grochem
***
Autorka: Magdalena Zielezińska
Rok wydania: 2017
Format: A5
ISBN: 978-83-948915-0-3